Thursday, October 8, 2009

Var är kommunisterna? Skärpning (V)!(Sossig?)

Socialdemokratin har flyttat sig högerut. Det är ett budskap som rättmätigt har spridits ut. Mindre har man dock talat om vänsterpartiet.

Detta parti och kanske framförallt och dess ungdomsförbund framstår allt mer som att de försöker vara bättre sossar än sossarna. I många fall lyckas de. Ung vänster har under Ida Gabrielssons ledning närmat sig LO och kritiken mot den samma från vänster hörs ganska sällan.

Jag skall redan nu erkänna att jag endast sporadiskt följt den interna debatten inom UV och V men mitt intryck är att det allt som oftast har handlat om kritik av regerings politik och ganska lite om vilken värd man själv vill se. Detta är, i ärlighetens namn, lika mycket av ett problem inom den unga socialdemokratin men jag tycker ändå att vi försöker. Notera tillexempel den senaste tidens bokutgivning med böcker som: snart går vi utan er, från smedja till sambandscentral, den grå vågen mm. Vi försöker formera oss kring ett reformistiskt alternativ.

Möjligen är det så att kommunismen är död och vänsterpartiernas roll i Europa är att antingen, som i Tyskland och Danmark, ta över rollen från en misslyckad högervriden socialdemokrati eller att helt enkelt reduceras till ett "kritik från vänster" parti. Ett tredje alternativ för de europiska vänsterpartierna är möjligen också, vilket jag tycker mig kunna se hos (V) i Sverige, att man tar individens perspektiv mot systemet (byggt av socialdemokratin). Man protesterar mot övervakning, dålig behandling av invandrare och för de sjukskrivna som faller mellan stolar. Detta är ett viktigt perspektiv samtidigt som att det riskerar att bli individuellt och därmed ofarligt.

Det jag saknar är inte så mycket konkret politik som en verkligt radikal kraft från vänster som på alvar ifrågasätter marknaden och kapitalismen. Möjligen har jag missat denna debatt och att den helt enkelt bara inte når de breda massorna.
Tipsa då gärna i kommentarsfältet !

Målet för vänstern måste väll vara att samtalsklimatet blir sådant att det är okej att kalla sig kommunist igen? Eller?

Källor:
Ung vänsters blogg, Röd press,
(Radikaler finns visserligen så som Aproximation men även här kritiseras kapitalismen sparsamt)

Tidningar:
ETC, Flamman, Flamman2

Andra bloggar om: , , , , , , ,

5 comments:

Anders Nilsson said...

Politik är inte bara åsikter utan också förslag till åtgärder. Det är där V fallerar. Om än en ofta sympatisk kritk av klassamhället, så erbjuds bara gammaldags statskapitalistiska lösningar med planekonomi som ultimat samhällsmodell. Givetvis utan alla de skönhetsfläckar som 1900-talet. realsocialism bestod kommunismen med. De verkar inte förstå att skönhetsfläckarna var själva systemet. Därför vinner ju V aldrig trovärdighet, hur spetsade åsikter de än kommer med.

Anton Andersson said...

Hej Anders

Som vanligt har vi nog olika åsikter.
Jag skulle gärna se mer av planekonomiska förslag och statskapitalistiska lösningar. Var är de?

Johan Nyström said...

Anton, svensk politik i korthet.
Allting har gått åt höger, förutom Moderaterna som har gått åt vänster.
En intressant sak med V är att de aldrig förutom direkt efter WW2 varit stora. Man kan tycka att V skulle varit stora kring 70 talet, men se där det hände inte. Däremot så har S konstant sedan välfärdsuttbyggnaden minskat. Från att ha varit ett 40-45% parti får vi vara glada om vi nästa val kommer till 35%.
Jag personligen börjar luta åt att S kommer hamna kring 25% i nästa eftersom att väljarflykten från storstaden är enorm. Vi kanske inte kopierar SPD, men frågan är hur långt ifrån vi egentligen är?
Socialdemokratins acceptans av kapitalismen, har saktat ner reformerna och i brist på egna kommunikationskanaler måste man av alla ta fram Boström (samhället) som dragplåster i Sthlm.
Det blir bara roligare och roligare...
/ Johan Nyström
www.radikalsocialdemokrati.nu

Johan Nyström said...

Om miljöpartiet hade varit smartare så hade de utnyttjat sin roll som möjlig partner till både allianserna, men nu har de av S lockat dem till fast samarbete! Miljömupparna är inte helt taktiska....

Anders Nilsson said...

Hej Anton,
jag är nog mer inne på samma linje som Anton Andersson på nästa sida om V, han som tycker att marknader är bra men att det är ägandet som borde diskuteras. Stora ensamma ägare med för mycket makt är av ondo som jag ser det och uppenbarligen gör Anton Andersson på den andra sidan det också. Ta en prat med honom också.:)