Wednesday, November 25, 2009

Det logiska tappet!

En gyllene regel är att om man är otydlig köper folk inte vad du säger. En opinionsundersökning (här) från United Minds/ Aftonbladet visar att SAP minskar med 4%.

Om detta är tilfälligt eller inte, är såklart omöjligt att säga. Det som går att säga, är att SAP har problem i alla opinionsundersökningar sedan valet 06. Socialdemokratin i Europa har feber- man är sjuk och vet inte riktigt vad man skall göra.

Svaret är otvetydigt: Bli tydligare med vad partiet vill!

Om vi kopplar in andra partier, så ser vi att de partier som går framåt ( V, Mp, M) är tydliga. Miljöpartiet kommer antagligen att bli nästa valårs vinnare, man har rätt namn. Moderaterna är tydliga i och med att de fokuserar på individens makt kontra staten. Vänsterpartiet är starka eftersom att man ser det motsatta, att individen är stark när staten är stark.

Jag ser det som så att Socialdemokraterna måste fokusera på att stärka välfärden och skapa fler arbetstillfällen. Socialdemokraterna måste våga vara välfärdskramare, samtidigt som man med tydlig hand pekar på att staten måste ta större ansvar för att Sverige skall komma ur rådande kris starkare och inte svagare.
Problemet var inte 06 att folk inte gillade välfärden, problemet var att Socialdemokratin var otydlig med att säga det självklara; Socialdemokraternas första uppgift är och förblir att minska arbetslösheten.

Problemet för Socialdemokraterna är inte Alliansen; det handlar om att hitta tillbaka till en politisk bas som stavas t-y-d-l-i-g-h-e-t!

Om Socialdemokraterna inte vill gå samma väg som i resten av Europa, är det dags att lära sig. Se så kavla upp ärmarna!

No comments: