Thursday, November 26, 2009

En annan typ av samhälle


Ovan ser vi den svenska klassamansättningen från 1968. Notera de 1,6 % oanställda! ingen arbetslöshet här inte. Detta visar att arbetslöshet inte sågs som ett individuellt problem för att människor vara lata utan som ett samhällsproblem. Man konstaterar tort att 1,6 procent av befolkningen ännu inte är anställda. När arebtslösheten nu närmarsig otänkbara 10 % (eller de oanställda närmar sig 10 % kanske vi ska börja säga) börjar man fundera på att vi måste ha något grundläggande fel i vår politik och i det ekonomiska systemet. Förändring krävs och är möjlig, det visar historien.

3 comments:

Gryningsräd said...

Om vi kan få tillbaka skattetrycket till 1968 års nivå också så kanske det ordnar sig... skattetrycket var då 38% - idag 48%. Troligtvis finns det en tröghet i arbetslösheten så vi kan säga att vi bör ha en nivå på ca 35%. Sänk skatten mer!

Anton Andersson said...

1989 var skatten högre än idag och sysselsättningen högre än 1968 (och idag)

Gryningsräd said...

Ironin kanske inte framgick speciellt bra...

Det som är mest roligt med inlägget är att man helt enkelt vill ha allt som det var förut... tänk va' enkelt allt hade varit då! :) Bara om inte världen hade ändrats sedan 1968... *suck*