Wednesday, November 4, 2009

EU skall prata med alla stora nationer!

Katrine Kielos på Aftonbladet (en riktigt skarp skribent) gör misstaget att i denna artikel pusha för att EU skall lämna den transantlantiska länken. Hon skriver
"...vår säkerhet är inte längre beroende av amerikanerna på samma sätt och våra intressen sammanfaller inte...Det är dags för Europa att gå vidare. Hitta en egen roll i en ny värld."


Å ena sidan är det inte konstigt att olika slag maktsfärer ändras genom historien. Det är naturlig att USA riktar sig mot Kina, som med stor sannolikhet kommer vara en global spelare mycket snart; om man nu inte redan anser att Kina har gått över tröskeln och blivit en global spelare även om landet ekonomiskt kommer behöva ha en hög tillväxt ganska lång tid för att kunna vara en verklig motvikt mot USA ( förutom att investera i amerikanska statspapper). Å andra sidan , kan man vända på myntet och mena att just för att USA lämnar EU, skall EU klänga sig fast vid USA. Samtidigt som man skapar tätare sammarbete med den övriga världen. Jag menar att EU i en global värld skall utveckla alla sammarbeten, inte avveckla för att amerikanarna har en kommande huvudvärk med minskad makt.

No comments: