Monday, November 9, 2009

Mellanmjölkspolitiken

Ibland har man hört från triumferande vänstersinnade att marknadens fria lov inte fungerar och vänstern nu äntligen har vunnit- så som vi har väntat! Problemet är att så enkelt är det inte ( aldrig är eller kommer bli). Det är inte så att bara för att kapitalismen har haft en sina kriser, vilket sker lite då och då. Kommer världen se annorlunda ut, för att de handlar i grunden om vad människor gör idag och imorgon.
Om de borgerliga tankesmedjorna, de borgerliga politikerna, den borgerliga median sätter dagordningen så kan vänstermänniskor jubla hur mycket de än vill- för de kommer dränkas i marknadens sorl!

Problemet stavas "determinism" det är inte så att världen är given, snarare så är det så att världen är en produkt av varje människas handling och tanke. Detta leder till att om det inte finns kommunicerande alternativ, kommer folk att fortsätta att tro på kapitalismen som enda system; för de har inte fått alternativen tydligt förklarade.

Den breda vänstern borde därför se till att skapa berättelser kring framtiden lika mycket som man gottar sig åt att kapitalismen är i kris!

Socialdemokratins problem är tro de eller ej inte Alliansen! Socialdemokratins problem handlar om att man inte vet vad man vill, och då blir det svårt att skapa tydliga berättelser. Att skapa mellanmjölks politik är inte svårt, frågan är, vill väljarna ha detta ?

No comments: