Saturday, December 5, 2009

Julklappshysterin

Så är vi i den moderna konsumtionstokiga världen igång igen. Vi shoppar tills fötterna blöder och huvudet värker av alla extrapriser. Själv är jag nästan klar med julklapparna, ett fåtal är kvar ( min syster är viktigast)! Förra året slogs det rekord i att köpa grejer till nära och kära, detta krisens år, tror handeln att vi kommer shoppa för närmare 60 miljarder. Vilket såklart är, har du nog redan räknat ut - rekord!

Det finns bakom fasaden av rött papper någonting allvarligt med konsumtionshysterin. Problematiken är egentligen inte att folk gör av med sina surt förvärvade pengar, utan snarare att vi i en tid där klimatkrisen ökar, inte ändrar våra vanor utan snarare förstärker klimatrisen genom att prata si men göra så.
Om alla köpte klimatsmarta julklappar skulle jag slås på fingrarna, men allvarligt, hur många tänker på miljön när de står i en varm galleria?

Masskonsumtionen är en integrerad del av hur livet ser ut för bortskämda människor i väst. Det ses som moralhysteri att argumentera för att shoppa för mindre, vi är vad vi shoppar! Detta att vi ses utifrån våran potentiella materiella konsumtion, skapar klimat där det är nästintill är omöjligt att säga stopp-nu-räcker-det!

Det går inte säga till folk att bli mera klimatsmarta, genom att handla mindre. Det man dock kan göra är att få människor att reflektera vad ett gott liv är, handlar det goda livet inte mer om relationer med människor än vad du har för väska eller klocka?
I en värld som snurrar allt snabbare, blir det centralt att vi stannar upp ett par sekunder och vågar gå inåt. Att vi följer våran inre längtan av mening i en värld full av ondska.

Den modiga människan vågar gå inåt, ifrågasätta det självklara och skala bort sanningarna som prånglats in från andra. Den modiga människan, sträcker tanken ett steg längre bort och säger för sig själv " Jag är myndig, att följa en inre längtan efter min egen mening". I denna djupa reflektion över livets kaos, går det att bottna och skapa fundament som stärker oss vid motgångar.

För alternativa julklappar för dig som vill göra livet bättre för barn runt omkring i världen gå till exempel in på unicef.se

Jag tänkte ge bort ett skolpaket till en släkting.

No comments: