Friday, December 4, 2009

Post-kolonialismen lever!Är de verkligen villiga att dö?


Jag har snart en kurs som handlar om post-kolonialism. Det skall bli roligt. Som vanligt kommer jag antagligen bli upprörd, men litteraturen är beställd och skall manglas, pronto!

Afghanistan är ett land där det har varit krig i flera årtionden. Ryssarna försökte kontrollera landet på 80 talet, det gick helt åt pipsvängen.
När nu USA skall skicka 30 000 soldater till behöver man inte vara historienörd för att le snett. Det räcker med att veta att USA till exempel grävde ned sig i Vietnamn, samt att det på ett mera teoretiskt plan är mycket problematiskt med att skicka mer trupp. Anledningen är; motståndaren är för bra! Gerillaförband är mycket svårslagna (lättrörliga, fanatiska, nivåer i attacker) USA skulle alltså i teorin kunna skicka så många som 100 000 soldater, antalet i sig spelar ingen roll om man inte förbättrar det civila samhällets institutioner. Det är inte det totala antalet soldater som spelar roll, hela Afghanistan problematiken bygger på en felande länk mellan vad landet behöver och vad man i praktiken skapar genom utländsk närvaro.

USA har ett pikärt problem. Afghanerna är mäkta trötta på utländsk närvaro. Detta är inte sekundärt utan primära problem. USA ses helt enkelt som en ockupationsmakt
(kolonialism).

USA´s president sa bokstavligen att det handlar om USA´s säkerhet. Vilket du som läsare inte skall förvånas över. USA kommer alltid först för alla amerikanska presidenter och poängen är inte att Obama är annorlunda, snarare en kopia av de andra.

Själv anser jag det problematiskt att väst är ute på missioner efter att den formella delen av kolonialismen är över; problemet är bara att detta är ett tankefel. Kolonialismen är inte alls över, rent mentalt finns det en brygga mellan västerlandet och övriga delen av världen, och denna bryggan har på senare tiden inte minskat utan ökat.

Genom det skriande klimathotet har avståndet mellan den fattiga delen av världen och den rika delen ökat. Samtidigt vet vi att samarbete över påhittade nationsgränser är det enda sättet att skapa universell säkerhet, för alla, rika som fattiga.

No comments: