Wednesday, December 30, 2009

Vi skapar världen!
I en lägenhet hos min syster och hennes pojkvän i Göteborg snurrar tankarna.
Efter att ha storhandlat på Konsum och druckit alldeles för mycket te, känner jag för att skriva ett positivt inlägg som motvikt mot alla negativa.

Vi skapar världen!

En viktig tanke är att världen förändras, till det sämre och till det bättre. Vi som människor skapar hela tiden våran egna värld, mikrokosmos men även makrokosmos. Det jag gör spelar roll för dig, det du gör påverkar min värld.

Den felande länken är att vi inte förstår att världen aldrig är given, världen är i konstant förändring, eftersom att människan som livsform är just förändring. Att inte förändras, är att dö en aning. Du är aldrig en fast konstant, även om just du kanske tror det. Hela ditt liv är grund och botten rörelse på något sätt.

Adolphson och Falk sjunger på sin skiva att människan påverkas av krafter vi inte ser. De fysikaliska grundlagarna som gör livet ens möjligt är någonting som vi tar för självklart, du och jag tar för självklart att gravitationskraften och annat skall fungera på ett sådant sätt som det alltid gjort.

Rymden, kärleken och fysiken

Rymden, fysiken, och kärleken är saker som har gemensamma nämnare. Vi tror att vi förstår världen, men egentligen vet så lite. Du tror att du har koll på hur saker och ting fungerar, men om du går in på partikelfysik nivå, kommer du häpna ( tror jag..).

Din hjärna har mer än 100 miljarder nervceller, du kan inte förstå den siffran. Även om du försöker. I varje sekund sker det kopplingar mellan cellerna som gör ditt liv möjligt. Vid kärlek utsöndras kemiska substanser som får dig att må bra. Naturen har skapat oss så att vi mår bra av att tänka och beröra människor som vi tycker om.
Det är smart ur evolutionens synvinkel att skapa gemensamma band, eftersom att helheten är större än delarna.

Människor som skapar starka samhällen överlever i större grad än samhällen med svagare band, eftersom att just se till helheten är att skapa starka delar.

Mamman och barnet

Mamman har så starka band till sitt barn, att hon är villig att själv dö och rädda sitt barn utan att ens tänka. Impulsen att rädda sitt barn från en brand eller någonting annat är så djupt rotat i oss, att vi tycker det är i det närmaste "sjukt" om inte en förälder i vissa lägen sätter sina barn framför en själv.

Vi är alltså inga atomer fritt svävande i universum, vårat egna liv får sammanhang och mening via den andre. Utan människor som betyder någonting särskilt i mitt liv har mitt liv inget värde. För mamman är det självklart att offra sitt egna liv för barnet, även om det rent filosofiskt kan diskuteras hur smart det är att offra sig för en annan. Ur evolutionsteoretisk mening är svaret dock självklart, det är såklart att avkomman måste räddas. Generna spridas.

När du sitter med din tekopp, och förbannar den onda världen. Kära vän, vrid tanken och tänk också på alla människor som gör någonting gott. Du kanske teoretiserar om det du och andra gör verkligen spelar någon roll, men kära vän; det är sekundärt.

Det viktiga är inte att alltid få bekräftelse på det man gör spelar roll, kärnan, den riktiga kärnan är att våga se verkligheten som den är. Både god och ond!

Gapminder, som en svensk forskare vid KI har utvecklat, skapar statistik över hur utvecklingen sker i världens länder. Graferna och bilderna ger ibland en annan syn än vad vi faktiskt tror.

Ekosystemet och den radikala tanken

Nu kanske du vässar dina tankar och säger att klimatkrisen är faktiskt slutet för hur ekosystemet ser ut i framtiden, och därmed utdöda arter och ändrade livsvillkor för människor i speciellt fattiga länder. Ja och nej blir mitt svar. Så länge människor inte lägger ner tillräckligt med faktiska handlingar på att ändra den situation vi faktiskt är i, kommer det antagligen med stor säkerhet kort och gott " Gå åt helvete".
Det är i sig heller inte intressant att diskutera OM det kommer "gå åt helvete".

Den radikala tanken är att alltid snurra tanken ett extra varv och fråga vad DU kan göra för att omskapa världen på ett sätt som du tror på!

Domedagsprofeter finns det alltid gott om. Det är faktiskt svårare att acceptera läget och se sin egna roll i skapandet av världen, än att kort och gott säga att man inte kan göra någonting.

Politiken och att välja att tro på sin egen kraft

Jag kan inte få dig att tro att du kan förändra världen genom egna handlingar. Kanske du är en sådan som ser politiken som det enda sättet att förändra världen.
( Kanye West " The good life" dunkar i lägenhet.)

Vad skall jag skriva, det är klart att det är valfritt att se stora systemteorier ( tex. socialism) som det enda som kan "rädda" världen. Det är dock lite typiskt västerländskt ( tror jag..) att bara se den stora bilden. Min fråga blir om du bara tror att stora systemteorier kan göra någonting bättre, vad händer om 1 miljon svenskar köper ekologiska varor? Även om det är en droppe i havet, så går det inte att komma ifrån att det är handlingar. Kanske inte tillräckligt, men det är inte det som är poängen. Poängen är egentligen att välja att tro att politiken och det egna handlandet gör skillnad.

Någon underbar människa lämnade boken "Lycka" i min brevlåda, av Dalai Lama
(jag sparade julklappspappret och har ramat in det.. vilket jag även gjorde med ett fint julkort två elever gav mig). Utan att var expert på Buddhismen, även om jag läst ett antal böcker. Kan jag utan att tveka säga att kärnan i Buddhismen är att undvika lidande ( liv är per definition lidande i Buddhismen, som strävar efter utslocknande av lidandet). Detta sker genom 7 vägar, som mycket handlar om hur man tänker. Jag skall inte grotta ner mig i Buddhismen, för du som västerlänning kommer ha svårt att acceptera många tankar. Till exempel att alla begär är till syvene och sist lidande. Det Buddha insåg är att lidande upphör genom att aktivt handla för att just minska lidandet. Medelvägen är det som gäller, och medveten närvara är helt centralt.

Buddhismen är helt inriktad på individen. Även om det är viktigt med gemenskap i Buddhismen, är det alltid individen själv som är ansvarig för den nivå av upplysning man är i. Buddhismen tror vilket är gemensamt med alla religioner, även om Buddhismen är utan gudar (finns det gudar har de sin egen upplysning att jobba på...de har inte tid med människan helt enkelt!) att det personliga handlandet faktiskt spelar roll. Speciellt det man inte skyltar med. Det är inte hur mycket du visar vad du gör, det är faktiskt vad du gör, som spelar roll.

Jag läser en bok ( bland flera) som heter " Wherever you go, there you are" av John Kabat Zinn. Tanken med denna bok är att medveten närvaro är centralt för att må bra och göra goda handlingar. Detta är också en sorts meditation
( författaren säger att man inte skall skylta med att man mediterar för folk förstår sig inte på mindfullness eller meditation, jag gör ett undantag..).

Kära vän, du är där du är; dina tankar kanske är någonstans i framtiden, eller i dåtiden. Att vara där du faktiskt är, är riktigt svårt!

Njut av din kopp te.

Jag väljer att tro att mina handlingar gör skillnad. Detta i kombinerat med politik, inte bara lugnar ner mig, utan verkar vettigt. Världen är precis som du tror, och är helt annorlunda.

No comments: