Saturday, January 16, 2010

Religion, politik och myten!

Meditation är politik, politik är meditation!

Jag har hittat en ställning i min sköna fåtölj som gör att jag kan helt slappna av, ja eller i alla fall så mycket som är möjligt i en stol. Helt slappna av gör man ju bäst i en bra säng. Läste om meditation, och insåg att jag anser mig meditera bäst när jag sitter i den sköna fåtöljen och titta på mitt ljus som jag brukar tända i fönstret. Levande ljus är viktiga för mig.

Att inte göra någonting speciellt, att vara istället för att göra är ju grunden i meditation, sedan kan man bli kvacksalvare och lura stackars naiva västerlänningar att meditation är det mest svåra man kan hålla på med ( och ta redigt betalt dessutom!). Poängen är att det handlar om vara i ett avslappnat mentalt tillstånd genom att placera kroppen på olika sätt. Saken är inte att det är svårt, svårigheten är att göra det som är mest naturligt för oss till en vana - nämligen att vara djupt koncentrerad i nuet!

Att förändra sig själv, är att förändra världen. Att skapa vågor som är positiva istället för negativa. Det är också politik, på mikroskalan. Anser i alla fall jag.

Religion, myter och politik
Det "luktar" religion tänker många kanske nu; det här med meditation är ju någonting österländskt eller hur? Jaha, visserligen för det verkar som att man i Indien var väldigt tidiga med att meditera, men helt ärligt, är de österländskt att vara koncentrerad i nuet, att låta varje ögonblick gå över till ett annat? Jag skulle vilja säga att det är någonting allmänmänskligt.

Religion, meditation, och politik hör faktiskt ihop. Att vi i vårat sekulariserade samhälle ser religionen som någonting gammalt och mossigt, är intressant, eftersom att religion ser annorlunda ut beroende på vilka som är utövarna, tankestrukturerna kan vara både befriande och instängande.

Kristendomen, Islam, Judendomen, Buddhismen, eller vilka religioner vi nu diskuterar har många positiva saker men även negativa. Problemet är antagligen inte religionerna i sig, utan hur människor tolkar de religiösa skrifterna.

Det jag tänker på när jag lyfter fram de positiva sidorna, handlar främst om kärleken till den andre. Tanken på att människor hör ihop, vilket också är ett bärande tema i socialismen.

Politiken menar jag faktiskt behöver religionens visdom på så sätt att dessa strukturer genom årtusenden varit djupt involverade i hur samhället faktiskt ser ut. Det är klart att man kan slänga iväg alla gamla tankar, att säga att dessa gamla myter och berättelser är onödiga och att vi "moderna" människor inte har behov av gamla myter.

Jag tror dock att myter håller ihop samhällen, att myter är en central del i skapandet av samhällen som på lång sikt överlever.

I slutändan menar jag handlar politik om berättelser och myter som kommunicerar ut hur vi behandlar varandra och vilket typ av samhälle vi vill ha.

Religionerna tror jag har berättelser och myter som är värda att tänka på.

No comments: