Thursday, February 25, 2010

Fortsatt avdrag för hushållsnära tjänster leder helt fel!


"Detta är skälet till att jag är emot avdragsrätt för hushållsnära tjänster. Det är helt enkelt klasspolitik."

Citatet och bilden kommer från Marika Lindgren Åsbrsbrink som bloggar på Storstad. ( Tidigare låg en felaktig bild ovan som var mer extrem. Det var en felräkning och detta är den korekta bilden)

De senaste dagarna har jag varit mycket irriterad på paritet och dess högerflygels senaste dumheter. Förslaget att inte ta bort avdraget för hushållsnära tjänster är fel av flera orsaker. Det ska omedelbart sägas att denna fråga får orimlig proportion eftersom det har blivit en symbolfråga men som sådan är den viktig.

Det finns ett stort och enkel orsak till varför det är fel och det handlar om partiets gundläggande ideologi och strategi. Det handlar inte om moral utan om det som har burit oss till makten och gjort oss till ett av världens mest framgångsrika partier.
Det är nämligen så att god socialdemokratisk politik handlar om att hitta reformer som gynnar breda befolkningslager. På så sätt har man bundit ihop arbetarklass och viktiga delar av medelklassen för ett omfattande reformarbete.

Ibland misstänker jag högersossarna för att leta efter reformer som INTE gynnar arbetare utan bara den övre medelklassen för att på så sätt visa att vi minsann inte är ett parti bara för arbetare. Det är ett sätt att splittra inte bara paritet utan den grundläggande ideologiska plattform som socialdemokraterna vilar på. Så bäddar vi för valförlust inte bara detta val utan även de flesta val i framtiden.

Men det som gör mig mest ledsen är ändå att precis när det känns som att det hade slutits valfred i partiet så kommer detta. Vi börjar hugga varandra i ryggen. Det gör mig ledsen och matt och tar energi från att arbeta för valvinst.

Många socialdemokrater har gett sig in i debatten de senaste dagarna:
Björn Andersson kastar sig in i debatten med utrop som pigavdrag åt alla.
Emilia Bjuggren skriver att man borde lyssna på stockholms kvinnor istället.
Gabbi konstaterar på Rebella bloggen att det är en klassfråga.
SVD:s ledarsida har också kommenterat det hela.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 comments:

Johan Nyström said...

Ja man vet ju faktiskt inte om man skall skratta eller gråta.

Jag tror att ett grundläggande problem är att man har en teori i toppen som säger att man inte kan ligga för långt ifrån Alliansens politik, för då förlorar man valet. Problemet är att man genom denna teori inte blir ett vänsterparti utan ett semiliberalt parti, rent teoretiskt. Sedan är det såklart fullt möjligt att anse att Socialdemokraterna skall vara mera liberala än vad de är idag, med mera marknad och inte mindre. Att den "enda vägens politik" vunnit.

Det är sedan extremt intressant att analysera hur man kan vara för ett system som så tydligt gynnar de priviligerade, om man kopplar till en vänsteranalys. Man kan säga att man genom att acceptera sådana här dumheter gör en högersväng som på längre sikt blir svårt att ändra på. Om hela politiken sakta men säkert totalcementeras åt höger, blir det bara lilla vänsterpartiet som kan vara mitten-vänster och låta som att de är för "kommunism", när de i själva verket bara vill ha en stark stat.

Den enda anledningen ( för att vara ärlig) till att jag kommer kampanja för en rödgrön vinst, är att alternativet är betydligt sämre.
Jag har dock insett att "tredje vägens" politik med Giddens i spetsen inte är död utan fortfarande levande, även om Giddens politik på sikt leder till större klyftor mellan människor.

Jag önskar ibland att S inte vore så rädda för att vara progressiva, att tydligt skapa reformer som gynnar de som har det svårast i vårt samhälle. Rent historiskt har dock Socialdemokraterna just skapar en balans mellan arbete och kapital som varit till gagn för Sverige under folkhemmsbygget.
Socialdemokraterna har inte alls haft en total hegemoni som borgerliga debattörer hävdar, eftersom att Socialdemokraterna redan från början fick lägga till exempel ägandefrågorna i malpåse.

Tyvärr , Anton, men jag tror det blir värre innan det blir bättre.
Om man skall överleva i detta "liberala" politiska landskap gäller det att glömma snabbt.

Så glöm att partiet just gjorde en högersväng och förberedd dig mentalt för att kampanja.

Johan Nyström

Johan Nyström said...

Mona Sahlin var på Södertörn idag. Om jag vågat hade jag gått dit och frågat hur mer liberal politik skall minska klyftorna, men jag är för feg tyvärr...