Tuesday, February 16, 2010

Minska momsen på kultur!Läs mer om Elin Wägner här.

Oavsett om det har på senare tid diskuterats att miljöproblemen inte är så farliga, eller snarare att det inte bara är människan som påverkar naturen utan att det även kan vara en naturlig förändring. Så går det ändå inte att människor i hel världen lever som eliten i väst. Det är ganska klart att flera miljarder människor inte kan leva som vi, eliten gör i världen.

Ett sätt att ändra konsumtionsmönster är genom ändrade skattesatser. Bokmomsen minskade för inte så många år sedan, och man bör fundera om man inte skall generellt minska momsen ännu mer för kultur som till exempel teater, dans, opera, böcker, magasin.
Med fokus på att klimatsmarta nöjen som inte påverkar miljön skall starkt uppmuntras.

Momsen kan bidra till att öka eller minska konsumtion, att öka momsen på till exempel kött och kläder är ett sätt att rika om konsumtionen. Nu säger du som läser, att är inte detta moralism. Om det är moral panik att skatta köttätande högre än idag som tydligt påverkar klimatet; och med tanke på att varje svensk slänger kilo med kläder varje år. Visst då är jag gärna moralist!

För helt ärligt, konsumtionen har gått överstyr. Spelar det egentligen någon roll om det tar femtio eller hundra år innan polerna har smällt och tusentals arter har utrotats? Vad spelar det för roll om människan har mindre påverkan på klimatet än de värsta teorierna.

Människans rika kan inte leva som idag, det är djupt omoraliskt och kommande generationer är satta i skuld, för att vi, den moderna människan inte kan fatta att lycka inte är ett platt TV.

Det räcker nu; vi skall inte springa i ekorrehjulet längre. Vi måste dra ner tempot. Dra ner konsumtionen genom ändrade levnadsmönster som är ekologiskt och psykologiskt hållbara!

Redan Elin Wägner pekar på det ohållbara samhället i sitt magnus opus
" Väckarklocka".

Läs och lär av Wägner.

Att tänka ekologiskt är inte flummigt, det är centralt för att vrida om tidens gång, klockan klämtar.

Hör du budskapet?

No comments: