Thursday, February 4, 2010

Starta en nättidning NU!Gissa vem?

Rättat från stolliga stavfel.

Det finns mycket problem I Socialdemokraterna men även många möjligheter ( annars vore jag såklart inte medlem). Själv försökte jag bli aktiv i en områdesförening som inte hade några möten, vilket ju var ganska sorligt att få reda på ( och då bor jag ändå på den röda tunnelbanelinjen, den mot Norsborg).
För tillfället har jag heller inte tid att vara hjälte och starta upp någon förening, då min utbildning kommer i första hand.

Nå, nog om icke fungerande områdesföreningar. Det är ett inlägg värt för sig...

Att vända det vikande medlemsantalet!
OM man vill vända trenden mot allt färre medlemmar så är kommunikation helt centralt. Som Tvärdrags redaktör Daniel Suhonen för länge sedan sagt, så går det att starta en tidning om man minskar antalet ombudsmän. Det är faktiskt ( anser jag) en akut situation för S ( både opinionsmässigt kom igen 36% och rasande medlemsantal akuta situationer kräver mod! Man måste våga handla, inte paralyseras av det faktum att svårigheterna aldrig verkar minska. Man måste resa sig och rulla upp stenen en gång till för berget!

En nättidning skulle kunna vara en poäng, eller varför inte en "vanlig" tidning? Varför inte göra om AIP till obligatorisk tidning för alla medlemmar I S?
Eller köpa ETC och prångla ut den till alla sossar. Ehrenberg är faktiskt sjukt duktig och Socialist! Så vad är problemet, egentligen? Är han för självständig?

Vad gör LO med alla sina fondmiljarder? Är det verkligen rätt att bara låta pengarna ligga och förränta sig, skall de inte användas till någonting? Speciellt borde de användas i dessa tider, när avvecklingen av välfärden sker sakta men kontinuerligt!

För det luriga är, om man gör några små förändringar som minskar det offentliga varje år, så kommer detta att leda till att på sikt helt genomgripande förändringar. Som vi idag inte ens kan tänka oss! Och inte är det den "vanliga" arbetaren som vinner på att skolor privatiseras, sjukhus får gräddfiler. Att inkomsterna mellan grupper ökar ( Se ny statistik från SCB). Den permanenta fattigdomen biter sig fast på höga nivåer och kommer antagligen i framtiden att närma sig USA och England. Samhället dras isär och medelklassen vänjer sig vid att betala via det privata istället för via det offentliga. Så vinner man alla framtida val, genom att skära ner på välfärden och splittra medelklasssens och arbetarnas gemensamma vilja att betala skatt.

Kallt resonerande inser jag att reformismen står inför gigantiska utmaningar. De skattesänkningar som Alliansen gjort och kommer göra om de vinner 2010, gröper ur det allmänna och kommer ta flera flera år att täppa till ( hur många får jag kalla kårar av att tänka på) Saker som till exempel Apoteksmonopolets privatisering går inte att dra tillbaka. Kostnaden är helt enkelt för stor! Marknaden vinner. Det offentliga förlorar.

Liberalismen är på offensiven, och tro inte att tankestrukturerna slutar bara för en genomgripande finanskris. Liberalismen accepterar mycket stora skillnader i inkomster mellan människor så länge den "guden" tillväxten ökar. Smulorna från bordet hamnar på golvet, där de fattiga i arbetarklassen får slita för sitt dagliga bröd. Och "tillväxtguden", ja den leder enligt vetenskapen till ekologisk katastrof.

Vänstern, måste formera sig inåt och utåt. Öka kommunikationen internt och externt, för att på sikt krossa den borgerliga hegemoni som SAP under 1900 talet hela tiden stridit emot. Den borgerliga hegemonin som anser att man måste acceptera att en viss procent i samhället har det skittufft, medan en annan procent hela tiden ökar sitt ägande av produktionsmedlen gentemot den stora massan.

För detta är en grund i kapitalismen som system, de rika blir rikare än de fattiga, som får i bästa fall kanterna av brödet . Kapitalismen tar inte hänsyn till humanistiska högburna ideal och slogans om att " Alla skall med". Faktum är att det rent sociologiskt blir absurt att ens tala om att " Alla ska med" med när självaste SCB visar att inkomsterna aldrig har spretat så mycket från de fattiga och de rika som idag. Vi lever helt enkelt i ett enormt ojämlikt samhälle.

Starta en tidning, våga ifrågasätta den borgerliga; kapitalistiska hegemonin!

Utan att även i grunden våga diskutera ägandet av produktionen, kommer samhället antagligen att dras isär än mer i framtiden sett till idag. Därför att det är kapitalismens logik. Punkt! Liberaler säger inte emot, för dem är ojämlikhet i sig inte ett problem. Problemet är att utmana tillväxt hysterin, masspsykosen som får oss alla att springa framåt och inte komma en meter.

Hörru, vi hörs om 10 år och jag skall bjuda dig på mycket fin Whisky om inkomstklyftorna dragits ihop, och är som på 70 talet. Jag tror ärligt talat inte ett smack på det ( idealismen dog för länge sedan) men jag kommer kämpa, göra min lilla del för att motverka de framtida tendenserna. Bland annat genom att påminna er om att det finns en annan värld som är möjlig, en värld där vi är solidariska emot varandra och kämpar för varandra, istället för att motarbeta varandra.

Samtidigt spelar faktiskt de rödgröna roll de socialistiska partier som har en promille eller någon procent kan ju drömma om att påverka i verkligheten. De rödgröna kan faktiskt hindra ojämlikheten, dra i bromsen, och om man vågar vända den passiva politiken till aktivitet!

Vågar de rödgröna vara aktiva och på allvar utmana kapitalismen eller kommer man acceptera än större skillnader mellan människor? Detta är en kärnfråga! OM man accepterar ökade skillnader, så slår man ut sig själv. På sikt gör man politiken obrukbar.

PS. Och då har knappt ens nämnt att kapitalismens ständiga tillväxt hets är oförenlig med moder jord, och att klimatproblemen med stor sannolikhet kommer skapa tiotals miljoner klimatflyktingar. Det finns ingenting i nuläget som pekar på att politikerna följer vetenskapen. Kapitalismen måste skyddas, även om det leder mer eller mindre till undergången. DS

No comments: