Sunday, February 14, 2010

Svensk vapenexport och opinionsläget!

Läser i Arbetaren att Sverige tredubblat sin vapenexport de senaste tio åren, och är den tionde största exportören av vapen i världen. Så var det med pacifismen.
Läs igen, alltså tredubbelt mer vapen de senaste åren och ett litet land på knappt 9 miljoner människor kvalificerar sig som en gigant när det gäller vapenexport. Man blir sedan inte direkt förvånad över att Sverige har vapenavtal med diktaturer såsom Saudiarabien...
Det ligger liksom i logiken! ( eller snarare bristen på logik)

Sverige är inte så jäkla goda som vi tror, vi kanske inte är i krig ( förutom Afghanistan då) men var tar alla vapen Sverige exporterar vägen? Och kom inte dragandes med argumentet att vapnen inte används, herre gud då är man ju riktigt tok naiv. Vapen som säljs används antagligen någon gång, varför skulle annars någon köpa dem? För att ställa på hyllan och titta på?

Sverige bör sluta att exportera krig och istället exportera fred.


Det handlar inte om retorik, det handlar om politik!
En annan sak är att S går tillbaka i en ny opinionsmätning och därmed kan man nästan förutspå att den som vinner nästa val kommer vinna med bara några få procent. Som det brukar vara alltså! Så ser det ut i den politiska "liberala" ankdammen. Den ledning som de rödgröna haft, har man slarvart bort genom att inte vara tydliga med man vill och ha bristfälliga och kortsiktiga visioner. Alliansen har sakta men säkert placerat sig högre och högre i opinionen.

Baylan (partisekreteraren) var inte orolig enligt en interjvu i SR. Han sa att det kommer 100 till opinionsundersökningar innan valet.
Nej, det är klart, som andra högsta höns i partiet kan han inte vara orolig ( det hör till att inviga mod och kämpar anda i rörelsen) Men å andra sidan,
jag lovar att ha en "vit" månad från öl om Socialdemokraterna hamnar över 40% i valet. Jag tror siffrorna som man har idag, runt 37% kommer vara nära det man får, alltså runt samma resultat som vid 2006. Av den enkla anledningen att partiet inte är bättre, i nuläget! Och jag ser inte någon tendens att det kommer blir bättre, hoppas att jag har fel.

Palme lyckades komma över 40% i något val vill jag minnas, men Sahlin är ingen Palme. Ingen politiker i svensk politik kommer ens i närheten av Palme. Wetterstrand innebär antagligen att de rödgröna vinner med 1-3% men hon är inte heller någon Palme. Dock bäst i den politiska klassen. Grattis Mp!

Det finns i nuläget ingen politiker som folk älskar eller hatar, det är överallt ljummet. Till och med Ohly (kommunisten) är ofarlig! Fan vad jag saker Gudrun.


Jag tror att Socialdemokraternas starkaste personlighet sedan tidigt 1990 tal var och under många kommande år kommer vara Anna Lindh som tragiskt blev mördad i Euro valrörelsen 2004. Anna Lindh hade den "anda" som Palme hade.
Anna Lindh fick människor att ärligt tro på politiken. Hon var helt enkelt en lysande, unik personlighet i svensk politik. En lysande stjärna bland alla dessa politiska teknokrater! Ärlig, rakt fram, en trotsig individ med tanken om att den "omöjliga" verkligheten visst går att förändra. Att politik handlar om att verkligen vilja förändra.

Av trojkan Lindh, Sahlin, Wallström. Var Lindh framför andra framtidshoppet för Socialdemokraterna ( Läs boken " Det måttfulla upproret" av Jesper Bengtsson).
Med Anna Lindhs död, dog en bit av den framtida Socialdemokratin. Någon ny personlighet som Anna Lindh, eller Olof Palme har inte kommit fram. Det tar antagligen ett decennium eller två innan nästa lysande stjärna kommer fram. Hur Sverige ser ut då, vågar jag knappt ens tänka på. Liberalismen har sakta men säkert ätit sig in i alla system, oavsett om regeringen varit "vänster" eller höger.

Ett grundläggande problem för Socialdemokraterna är att "vanliga" människor (alltså de som inte är aktiva i partiet) antagligen många gånger ser Socialdemokraterna som ett väldigt "liberalt" parti, ett parti i den politiska mitten. Och att det var bra att man fick ett nystart med Alliansen förra valet. Nu är många trötta på Alliansen ( de har gjort för mycket högerpolitik!) men det är nog ganska få som vet vad Socialdemokraterna och de rödgröna egentligen vill! Frågan är alltså skall man vinna för att folk är trötta på Alliansen eller för att de aktivt vill ha en ny politisk riktning?

Aftonbladets ledarsida skrev för inte så länge sedan att partierna har lärt sig att det personliga samtalet är avgörande för vinst. Socialdemokratiska valarbetare skall alltså gå ut och prata med folk. Själv kommer jag inte knacka dörr för jag anser att hemmet är en fredad zon, att prata politik med stressade föräldrar mitt i middagen, tvätten, passar sig inte. Däremot kommer jag vara ute på torg och kampanja.

Politikerna måste vara så bra att folk faktiskt söker sig till valstugorna för att fråga hur de vill förändra i Sverige? Att så inte är fallet, är såklart tragiskt.

Svensk politik behöver en Lindh, en Palme för att tända till.

Var är du lysande politiska stjärna ? Visa dig! Lys upp detta svartgrå politiska landskap.

No comments: