Monday, February 8, 2010

Vad tusan gör Sverige i Afghanistan?

Sverige har drygt 500 soldaterar i Afghanistan. Att det igår dog två soldater kanske får svenska folket att vakna upp. Vi är i krig!! Det är en teoretisk fråga om Sverige faktiskt med Afghanistan slutat ha den stolta traditionen att inte kriga, det finns mycket som talar för att i och med soldaternas närvaro i Afghanistan så är Sverige återigen i krig. Vilket i alla fall jag tycker är en skamm, speciellt eftersom det verkligen kan ifrågasättas vad vi har för funktion i landet!

Om man är elak kan man säga att den svenska truppen som är där på FN mandat med största sannolikhet blandas ihop med NATO och det i sig är en bra anledning att dra sig ur.

Ett annat argument handlar om att det inte är soldater som föbättrar säkerhetsläget utan andra faktorer. Om jag kommer ihåg rätt anser svenska Afghankomiteen att mer soldater inte behövs, det är snarare mera insatser för att bygga upp landets strukturer som behövs. Som til exempel skolor, sjukhus, politiska funktioner med mera.

Afgahnistan har varit i totalt kaos i årtionden, och att NATO skulle få bukt med talibanerna kan man nog korsiktligt glömma. Det är klar att man kan få rätsida på ett land om man satsar oerhörda resurser under en mycket lång tid, men frågan måste ändå ställas.

Är väst ute på någon sorts modern kolonialism stråt? Man brukar tala om post-kolonialism och menar då att det inte är så enkelt av att jorden drygt 80% varit kolonier och bara hux flux *fanfarer och dans* blev självständiga. Kolonialmakterna har såklart fortfarande inflytande och dagens värld är en värld där väst styr och ställer lite som man vill. Det får man väl tycka är bra, men säg då att väst skall styra och ställa och framställ inte Afghanistan missionen som någon rädda-världen lek. Vilken värld kan man också fråga sig? Skall man rädda folk från de själva? Snacka om paternialism!


Vad gör väst i Afghanistan? Stjälper eller hjälper vi? Hur ser Afghanerna på västs totala militära dominans i landet?

Behövs det mer humanitär bistånd eller soldater, eller både och?

Frågorna är enormt komplexa, det som dock inte är komplext är att väst har en historia av att härska över människor runt om i världen. Kolonialism och imperalismen försvinner inte bara för att de formella strukturerna ändrats. Tankestrukturen som handlar om att väst skall lära övriga världen hur de skall sköta om sina länder, är inte bara läskigt utan visar på de hegemoniska bilder väst kablar ut genom flera kanaler.

Vad tusan gör Sverige i Afghanistan?

PS. Ja jag vet att man kan säga vad blir bättre av att Sverige drar tillbaka trupp, men om man skall åka halva jordklotet i någon sorts rädda-världen-mission. Då får man faktiskt var beredd på att förklar hur man tänker. Speciellt, med tanke på västs historia av kolonier! Det är ingen vacker syn att totalt dominera länder. Det kallas av många för ren och skär imperalism. DS.

Läs gärna en intervju med Magnus Norell, som är en av Sveriges främsta experter på terrorism här.

No comments: