Sunday, March 21, 2010

Är det en person vi röstar på eller partier?

Suck, varför skall man vara intresserad av politik? Denna idiotiska verksamhet som bara ger en massa skoskav hela tiden. Visserligen för att politik spelar roll, men i individualismens tidevarv undrar man ibland hur det skall kunna bli något vettigt av det hela, att se individen i kollektivet.

Nu senast har man gjort undersökningar kring hur svenska folket ser på partiernas företrädare. Mona Sahlin hamnar betänkligt efter. Detta är ju synd, speciellt att inte ens hälften (!) av Socialdemokraterna stödjer henne. Men allvarligt talat, är det en person vi röstar på eller är det ett parti?

Det handlar om ideologi, att borgerligheten vill dra isär Sverige genom att göra de större skillnader mellan folk och att vänstern i alla fall på något sätt vill reparera detta ( SAP har ju köpt stora delar av den borgerliga skattesänkningen)

Det blir ett problem när folk tror att det är Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt som gör allting i politiken; för det är för det första en vansinnig bild av politiks villkor och för det andra helt felaktigt.

Låt oss vara konkreta, Mona Sahlin tillhör ett parti, som har ett partiprogram som gäller. Att folk inte läser partiprogrammen är förståelig, men man kunde i alla fall utgå ifrån att människor fattar att politik är ett lagspel och att fixering vid ledarna är att göra det för enkelt för sig.

Det handlar kort och gott om två alternativ, mindre politik eller mer politik.

No comments: