Wednesday, March 24, 2010

Jobben, skola omsorg!

"Jobben, vården och skolan är valets viktigaste frågor. Det visar en undersökning som Sifo gjort för Sveriges Radio."
SR

Ja det var inte så konstigt. Att arbete skulle komma högt var mycket väntat, eftersom att arbetslösheten är hög. Skolan handlar om framtiden, att barn och ungdomar skall ha kunskaper som räcker för att kunna konkurrera i en global värld. Vården är också såklart viktig, när vi blir sjuka vill vi kunna få bra vård.

Om man vill vara optimist kan man säga att de rödgröna ligger bra till i opinionen. Jobben har SAP starkt förtroende för och även vården. Skolan ligger man dock sämre till. Om man vill vara negativ kan man alltid säga att SAP borde ha högre nivåer än vad man har i dagsläget, att SAP inte lyfter vid höga arbetslöshetssiffror visar på att man har problem med att övertyga väljaren om att Det Stora Partiet är bäst för dem.

För just detta, att SAP ses som det stora partiet som har styrt i evigheter kan vara en nackdel. Av denna anledning är Mp antagligen ganska stora, de ses som fräscha och Wetterstrand är poppis ( läs intervjun med henne i nya Fokus).

De rödgröna har alltså en mycket stark chans att vinna kommande val, även om SAP antagligen kommer göra ett dåligt val igen. Vinnaren blir antagligen Mp.

Långsiktigt har SAP större problem att tampas med. Medlemssiffrorna pekar neråt och partiet måste våga släppa unga in i politiken. Partiet har inte heller den självklara rollen att spela som ett säkert parti för medel Svensson att rösta på.

SAP måste lyckas med konststycket att attrahera breda grupper för att just vara ett 40%+ parti. I dagsläget ligger man och skvalpar runt 37% och det håller inte.

Partiet måste förnya sig på ett sådant sätt att både den breda arbetarklassen och den breda medelklassen kan känna igen sig. Ett ensidigt fokus på någon av grupperna kommer antagligen innebär att man förlorar ett par procent i andra skikt.

3 comments:

Anonymous said...

Plågas intelligenta barn i skolan?
https://www.flashback.org/t1154457

Daniel said...

Att samla mer än 40 procent av väljarna borde inte vara något självändamål för socialdemokratin. En stor röstandel är ett medel för självändamålet - en socialdemokratisk politik. Socialdemokratin har här mycket att göra. Det är bra att man fokuserar på jobb, men man borde kanske också tydligare ta upp välfärdsfrågorna. I kombination "jobb och välfärd" finns antagligen många röster att hämta. Samtidigt är det ett mycket effektivt sätt att slå ut isärslitande debatter som inte berör de tunga frågorna, men som media likväl älskar att föra fram.

Anton Andersson said...

Hej

Om vi ska ränkna in både den breda medelklassen och den breda arbetarklassen finn det välfigt få som inte räknas in. det blir väll någon överklass på typ 5 % kvar i sådana fall.

Tror det räcker med grunden i en bred arbetarklass som i sig utgör 40 % av befolkningen.