Wednesday, April 21, 2010

Kaczynskitragedin, Polen och Katyn

Hej kamrater,

nu är det elva dagar sedan att Lech Kaczynski, sin fru Maria och 94 personer som var av stor betydelse för den polska sämhällen omkom i ett tragiskt flyghavari.
Jag skulle vilja skriver ner lite tankar kring det hela. Tog inte upp det på mötet idag eftersom vi hade mycket att går genom.

Om man följer polska medierna eller surfar på polska hemsidor (många bytte till svart-vit), då märks det snabbt hur stor sorgen inom det polska folket är. Men efter ett tag borde även polackarna och speciellt de anhöriga ställa sig frågan:

Bär Lech Kaczinski själv en del av skulden till olyckan?

Jag hatar ovetenskapliga konspirationsteorier. Jag skakar också huvudet när jag läste teorin att ryssarna ska vara ansvariga, Allt bullshit!
Men frågan ovan måste man ställa efter konflikterna som Kaczynski hade med sina piloterna förut. (Georgien, Bruessel)
Efter jag läste om den tragödien, började jag att samla lite ihop de tekniska informationerna kring detta olyckan. Snart uteslutade experterna tekniska fel i flygplanet Tupolew Tu-154M som orsak.
Helt bortsett ifrån att 400m sikt även utan instrumentlandningssystem (ILS) är nuförtiden inget skäl för att hugga i ryska skogen, så finns det konstigheter om man vill förklara olyckan bara med ordet "pilotfel".
I pilotskolan i Tyskland lärde jag mig att man efter den andra, allra senast efter det tredje misslyckade försöket att landa ska avbryter denna strategi eftersom psyken helt enkelt inte kan klara av mer än det. Pilot-in-command (PIC) Arkadiusz Protasiuk, som hade inte ens 2000 timmar erfarenhet, fösökte landningen på Smolensk-Nord FYRA gånger! Det ligger nära att han pressades att landa så att Kaczynski & Co kunde deltar i Katyn-ceremonin, som var av stor betydelse. Förstås, frågan ovan är strikt sett konstigt eftersom der är alltid PIC som är ansvarig men Kaczynski var som präsident den översta befelshavaren av den polska militären. Vem väger att motsätter sig den översta befelshavaren? (ett fall för S-Juristerna?)
Kaczynskis fd pilot var "modig" och gjorde det en gång när Lech var på vägen till Tiflis för att visa solidaritet med Georgien. Kaczynski var inte särskild glad över det!

Om jag har förstått rätt så analyserear ryssarna den delen av färdskrivaren som sparade tekniska parametrar och polackarna det som har sagts i cockpit och bakdelen av planet. Konstig, konstig och nu ligger Kaczynski mellan polska Kungar i Krakau och kanske bär skulden till döden av 95 personer av Polens högsta elit som var på vägen till Katyn.
Otroligt tragiskt det hela!

-----------------------------------------------------------------------------------

Några ord om Lech Kaczynski som politiker:

Lech Kaczynski tillhör enligt min åsikt den kategorin av politikerna som man egentligen bara kan hatar men som ändå på något sätt förtjänar respekt.
Varför borde man hatar honom?
- Han ville införa dödsstraff, han förbjud evenemang för homosexuella, stödjade USA med soldater i Irak, han verkade lite arrogant och det känndes ibland att han sökte strid med Tyskland och Ryssland etc.

MEN, å andra sidan:

- Han stödjade Solidarnosc-rörelsen, han stödjade, stort sätt, den Europeiska Unionen och först och främst: han hjälpte till att ger polackarna tillbaka det självförtroendet och den tryggheten som de verkligen behövde efter en "katastrofal" historia. Stackars polackarna! (Tänk bara om Vasaskeppet inte hade sjunkit!) Det förtjänar respekt också tycker jag!

-----------------------------------------------------------------------------------

Några ord om Katyn:

De två stora massmördare Hitler och Stalin delade upp Polen efter början av andra världskriget enligt den hemliga protokollen som tillhörde Molotov-Ribbentrop-pakten. Nazisterna likviderade den polska eliten i den västra interessfären och ryssarna gjorde samma sak på deras sida. På ryska sidan omkom det ungefär 22.000 polacker i våren 1940. Denna massaker, trots att den inte skedde vid samma ställe utan spridda över landet, kallas nu för Katynmassakern.
Efter tyskarna började Operation Barbarossa grävde de upp kropparna och utnyttjade det för propagandan. När ryssarna slog tillbaka såg deras propaganda ganska likadant ut bara att tyskarna var monstret den här gången.

Den polska filmen om Katyn som kom ut ganska nyligen är sevärt.

-----------------------------------------------------------------------------------

Det som jag undrar är:

Vad kommer vi att får först?
De sista dokumenterna om Katyn från ryssarna eller en kopia av det som hände i Kaczynskis Tupolew från polackarna?

Mvh,
Finn

No comments: