Saturday, June 5, 2010

Trendbrott i politiken!

1. Jag tror att det som händer nu i opinionen kan vara någonting unikt i svensk partihistoria. Demoskop/Expressen (se samlingssida Val 2010) visar att S har gått under 30% gränsen och om partiets väljare demobiliseras under en längre period riskerar partiet att hamna under 30% (som Baylan menar är en förklaring till varför det går så dåligt för partiet).

2. En annan anledning är Mp, som antagligen tar en del av S rösterna.

3. Ytterligare en analys handlar om att Mona Sahlin inte är populär som "person", inte ens bland sossar! Även om jag personligen anser att Sahlin blivit vassare på sista tiden och håller en linje där hon anser viktigt med välfärden. Hon är tydlig med att med S kommer välfärden att prioriteras över skattesänkningar; frågan är om folk ser skillnad mellan Alliansen och Oppositionen, om man verkligen anser att det är skillnad.

4. I ett hav som gungar väljer man det man känner till, den sittande regeringen får alltså stöd av folk som skulle kunna tänka sig att rösta rött.

Det oroväckande i det hela är att de demobiliserade sosseväljarna kanske blir svåra att övertyga under en sådan kort tid som är kvar innan valet. Själv är jag milt sagt skeptisk till att det går.

Personligen tror jag de rödgröna måste snart få vind i seglen och hålla en ganska hög miniminivå för att ha chans att vinna med 2-3 %. Den andra vägen är att S hamnar kring 30% vilket inte räcker för att de rödgröna skall vinna.

2 comments:

Anonymous said...

Jag tror en av anledningarna till S ras är medias roll. Alliansen äger debatten, S kommer aldrig in. Tyvärr tror jag också att Mona har inte det ledarskapet som S behöver nu. S skulle behöva en Maria W, klar, tydlig och förekommer ofta alliansens retorik.

Men sedan tror jag att Mona är den mest underskattade partiledaren i vår tid men eftersom media inte respekterar henne så lyser det igenom och väljarna "smittas" av denna icke respekt.
Karin

Johan Nyström said...

Ja, media är inte lätt. Och jag tror också att man underskatta Mona Sahlin, hon har ju varit med ett tag i topp politiken.

Frågan är om man skall försöka att skapa en annan bild i borgerlig media eller försöka skapa egen ny media?
Johan Nyström